Een paar tips voor duurzaam kleden

Weet je wat fast fashion is? Massaproductie, afval, vervuiling … Ontdek hoe je dit kunt minimaliseren en vind een paar tips voor duurzaam kleden!
Elk jaar produceert de textielindustrie een astronomische hoeveelheid kledij. En toch is er volgens schattingen al genoeg textiel op onze planeet om meerdere generaties te kleden. Deze buitensporige productie gaat gepaard met grote gevolgen voor het milieu en de maatschappij: tonnen kledij die elke seconde worden weggegooid, uitgeputte natuurlijke hulpbronnen en afval dat vaak wordt verbrand bij gebrek aan geschikte afvalstromen … Om nog maar te zwijgen van de miljoenen arbeiders die vaak onderbetaald worden en te maken krijgen met onzekere arbeidsomstandigheden.
Fast fashion: wanneer kledij wegwerp wordt
Fast fashion: wanneer kledij wegwerp wordt
Maar wat is fast fashion? Letterlijk vertaald is dat ‘snelle mode’. De term verwijst naar een productie- en consumptiemodel dat gebaseerd is op de versnelde creatie van goedkope kledij geïnspireerd op de laatste trends. Het doel is om collecties voortdurend te vernieuwen en zo consumenten aan te zetten steeds meer te kopen. Dit model is gebaseerd op extreem korte productiecycli die vaak slechts enkele weken duren in plaats van enkele maanden zoals bij traditionele mode.
Aan dit hectische tempo hangt echter een prijskaartje. De productie vindt voornamelijk plaats in lageloonlanden, waar de arbeidsomstandigheden vaak zorgwekkend zijn. De gebruikte materialen zijn over het algemeen van slechte kwaliteit. Een voorbeeld daarvan is polyester, een plastic vezel die afgeleid is van aardolie en honderden jaren nodig heeft om af te breken. Bijgevolg verslijt deze kledij snel, is ze moeilijk te recycleren en belandt ze doorgaans op de vuilnisbelt of in de verbrandingsoven.
De grote fastfashionketens mikken op bodemprijzen om impulsaankopen aan te moedigen, waardoor ze concurrentie worden voor tweedehandswinkels die moeite hebben om de prijzen van hun kledij concurrentieel te houden. Grote internationale kledingketens zien het vaak grootser dan 2 collecties per jaar, een zomer- en een wintercollectie. Sommige internationale confectieketens vernieuwen namelijk elke week hun collectie om in te spelen op de sensatie van nieuwigheden. Zo loopt het aantal collecties al snel op tot 52 per jaar.
Van fast fashion naar slow fashion
Wat kunnen we doen om de textielcrisis te verhelpen? De oplossing begint met kiezen voor een meer bewuste en toegankelijke consumptie. Enkele tips om uit te zoeken waarmee je kunt beginnen.
Je consumptie doen dalen: wat als je alles wat je nodig hebt al had?
De belangrijkste stap om over te schakelen op duurzame mode is minder consumeren. Neem voordat je iets koopt even de tijd om na te denken over wat je wel al hebt.
Als een kledingstuk beschadigd is, kijk dan eens of je het kan herstellen. Je kunt beginnen met iets te laten repareren door je plaatselijke kleermaker. Een tweede stap kan zijn een paar tutorials online te bekijken om te leren hoe je het zelf kunt doen. In Brussel worden ook tal van workshops gegeven waar je kunt leren hoe je je kledij een tweede leven kunt geven:
- R-Use Fabrik biedt naaiateliers aan die openstaan voor iedereen en waar je kledij kunt leren herstellen, verstellen of omvormen tot iets anders.
- Green Fabric organiseert sessies over het herwaarderen van textiel, de perfecte gelegenheid om creativiteit en duurzaamheid te combineren.
- Coulemelle is een Brussels textielontwerpatelier dat kledij een tweede leven geeft door het te repareren en te personaliseren. Er worden ook naaiworkshops voor beginners gegeven.
De BOGON-methode: de eerste stap voor je iets nieuws koopt
Moet je een bepaald kledingstuk echt kopen? Om na te gaan of je aankoop echt nodig is, pas je het best de BOGON-methode toe. Dit handige ezelsbruggetje helpt je om je beslissing eens goed onder de loep te nemen voor je overgaat tot een impulsaankoop. Dit trucje telt 5 stappen waardoor je echt goed kan reflecteren voor je een aankoop doet:
- B van Behoefte: Heb ik dit product echt nodig? Zal dit artikel echt een meerwaarde zijn in mijn garderobe of is dit gewoon een folietje?
- O van Onmiddellijk: Kan ik enkele dagen wachten voor ik een beslissing neem? Veel impulsieve verlangens verdwijnen na een tijdje.
- G van Gelijkaardig: Heb ik al iets gelijkaardigs?
- O van Oorsprong: Waar komt dit product vandaan? Wil ik meer betalen voor een ethisch, duurzaam en lokaal product?
- N van Nuttig: Hoe vaak ga ik dit kledingstuk echt dragen? Zal dit binnenkort misschien achterin m’n kleerkast liggen?
Anders kopen: kies voor tweedehands
Heb je de BOGON-methode toegepast en moet je toch een nieuw artikel kopen? Ga dan op zoek naar alternatieven voor iets nieuws. Tweedehands is een uitstekende kans om kwaliteitsvolle artikelen te vinden tegen een lagere prijs en tegelijkertijd de circulaire economie te ondersteunen.
Je kunt kiezen voor winkels die lid zijn van de federatie Ressources. Deze brengt sociale, lokale en circulaire ondernemingen samen die zich inzetten voor het herwaarderen van textiel en het beperken van afval. Enkele echte aanraders in Brussel zijn:
- Spullenhulp: een plaatselijke organisatie voor koopjesjagers op het vlak van kledij, accessoires en alledaagse voorwerpen.
- Oxfam Tweedehands heeft een mooie selectie tweedehandsartikelen.
- Cyclup is zowel een winkel met kledij en accessoires als een naaiatelier, waar je ook kledij kunt laten verstellen en op maat laten maken.
Als je echt iets nieuws nodig hebt, kies dan voor lokale en ecologisch ontworpen merken. Hoewel de beste oplossing nog steeds is om textielproductie te beperken, zetten sommige bedrijven zich in voor duurzamere mode:
- Hopono: een Brusselse boetiek met aandacht voor duurzaamheid en ethisch ontwerpen.
- Isatio: een ecologisch verantwoorde boetiek die laureaat was van Be.Circular 2017.
- Norm: Belgische ontwerpers van duurzame sneakers.
- Méson: een merk gespecialiseerd in het herwerken van textiel.
- Le Label Jaune van Spullenhulp: een label dat iedereen intussen kent en dat zichzelf sinds zijn oprichting steeds opnieuw heeft heruitgevonden
- Yuman Village: een kleinhandelaar in ethische merken.
- Lucid: een boetiek die kledij verkoopt gemaakt van gerecycleerde materialen en die geëngageerd is op het vlak van transparantie van zijn productie.
We hopen dat deze paar tips je ervan zullen overtuigen dat het mogelijk is om verantwoordelijk en stijlvol tegelijk te zijn.
Meer nuttige infos op Brussel-J !
Bron : Leefmilieu.brussels « Van fast fashion naar slow fashion »