Ben je als werkzoekende ingeschreven bij Actiris en overweeg je met een onderneming te starten?
Dan is er goed nieuws voor jou: er bestaan immers meerdere manieren om als ondernemer te beginnen zonder je werkloosheidsuitkering te verliezen, althans voor enige tijd. Daardoor behoud je een vangnet en kun je met meer gemoedsrust een zaak beginnen!
Vrijstellingen
Hou voor ogen wat het belangrijkste is wanneer men als zelfstandige aan een project begint: je project goed voorbereiden. Je zult misschien een opleiding moeten volgen of tijd moeten vrijmaken, bijvoorbeeld voor administratieve formaliteiten of een marktonderzoek. Maar als werkzoekende word je intussen wel geacht beschikbaar te blijven voor de arbeidsmarkt en actief naar werk te zoeken. Hoe kun je die twee aspecten verzoenen?
1. Vrijstelling om een opleiding te volgen
Als je een opleiding wenst te volgen, kun je bij Actiris een vrijstelling van beschikbaarheid vragen. Je bent dan zolang de opleiding duurt niet meer verplicht actief naar werk te zoeken. Zo kun je duaal onderwijs, een stage in een bedrijf of zelfs studies volgen.
Alle organisaties die opleidingen aanbieden en in aanmerking komen vind je samen met de daartoe te ondernemen stappen op de pagina « Vrijstelling van beschikbaarheid » van Actiris.
2. Vrijstelling om je voor te bereiden
Als je project veel voorbereidingstijd vraagt zodat je niet kunt ingaan op je verplichtingen als werkzoekende, kun je ook een vrijstelling van maximaal zes maanden vragen om je project voor te bereiden zonder je werkloosheidsuitkering te verliezen. Je vindt alle nuttige informatie op de website van de RVA .
Bijstandsmechanismen voor beginnende zelfstandigen
Staat je project in de startblokken en wens je de sprong naar het statuut van zelfstandige wagen? Geweldig! Maar dat hoeft niet halsoverkop! We leggen je uit hoe je het bedachtzaam aanpakt:
1. Test je project bij JobYourself
JobYourself is een activiteitencoöperatie die je helpt bij de voorbereiding en je vervolgens in staat stelt je project 18 maanden lang uit te proberen en te factureren als een echte zelfstandige maar zonder dat je daadwerkelijk het statuut van zelfstandige hebt. Je blijft gedurende die periode dus je werkloosheidsuitkering ontvangen en na afloop ervan kies je of je al dan niet voor het volwaardige statuut gaat!
2. Rustig aan starten met dankzij « Springplank naar zelfstandige »
Het voordeel Springplank naar zelfstandige houdt in dat je zelfstandige kunt worden terwijl je werkzoekende blijft. Je gaat dus een zelfstandige nevenactiviteit uitoefenen en je blijft je werkloosheidsuitkering ontvangen gedurende maximaal twaalf maanden. Dat is een gedroomde manier om rustig aan als zelfstandige te starten. Wel zul je je boekhouding heel goed in het oog moeten houden, want je dreigt je werkloosheidsuitkering te moeten terugbetalen als de inkomsten uit je activiteit te hoog zijn.
3. Start meteen en ontvang de premie voor zelfstandigen
Actiris biedt ook een premie voor werkzoekenden die zelfstandige worden in hoofdberoep. Je geeft dan je statuut van werkzoekende (en dus je uitkering) op, maar je krijgt financiële bijstand tijdens de eerste zes maanden (voor een totaal van maximaal 4000 euro). Om die premie te genieten, moet je je laten begeleiden door een erkende begeleidingsstructuur die je zal helpen bij de voorbereiding van je project en na de start met de verdere ontwikkeling ervan.
4. Start je activiteit, maar niet permanent
De laatste formule bestaat erin dat je je diensten en producten op bepaalde momenten verkoopt, via een gedeelde onderneming zoals SMART, terwijl je werkzoekende blijft. Je zult dan via deze structuur factureren, alsof je als uitzendkracht loontrekkende was. Je zult je uitkeringen niet ontvangen voor de dagen die je gepresteerd hebt, maar wel tussen twee contracten.
Wil je meer informatie over deze vier mechanismen, zodat je ze onderling goed kunt vergelijken? Raadpleeg de pagina « Van werkzoekende tot ondernemer » op de website van hub.info. Daar staat alles tot in de details uitgelegd. Of raadpleeg de brochure « Van werkzoekende tot ondernemer – Specifieke steunmaatregelen in Brussel« . Heb je nog vragen? Bel de adviseurs van hub.info of breng hun een bezoek op het infopunt!