Bescherm je fiets tegen diefstal: advies van Cyclo en Pro Vélo

Om klimaatverandering tegen te gaan, moeten we onze CO2-uitstoot verminderen. Fietsen is een uitstekende manier om dit te doen, vooral voor stadsbewoners. Maar hoewel het idee veel mensen aantrekt, kunnen er in de praktijk een paar drempels zijn om in het zadel te stappen. Het grootste hindernis is dat je fiets gestolen wordt. In Brussel is dit naar verluidt de belangrijkste reden waarom fietsers stoppen met dit vervoermiddel. Dus ging het team van Brussel-J naar Cyclo en Pro Velo, twee vereniging zonder winstoogmerks die ervoor zorgen dat fietsen op de lange termijn in de stad gebruikt kunnen worden, om advies te krijgen over hoe je je fiets veiliger kunt maken. Hier zijn ze.

 

3 tips om fietsdiefstal te voorkomen:

 1. Registreer je fiets op het mybike.brussels platform

Eind maart 2019 lanceerde Brussel Mobiliteit mybike.brussels, het gratis platform om fietsen te registreren en te markeren. In een paar klikken maak je een formulier aan met de gegevens van je fiets. Je ontvangt een scheurvaste sticker met een unieke identificatiecode en een QR-code, die je op je fiets kunt plakken. Vervolgens kun je met een smartphone controleren of je fiets als gestolen is opgegeven. Of je nu een potentiële koper bent, een lokale politieagent of iemand anders.

 2.Gebruik fietsenstallingen

Er komen steeds meer fietsenstallingen met toegangscontrole in Brussel. Als je er gebruik van wilt maken, vind je meer informatie over hoe je er toegang toe krijgt op CycloParking. Let op: zelfs als deze fietsenstallingen beveiligd zijn, moet je jouw fiets goed op slot zetten.

3. Zet je fiets goed op slot

  • Zet je fiets altijd op slot, zelfs voor korte stops op veilige of privéplekken. Gebruik stevige vaste punten om zowel het frame als, indien mogelijk, het voorwiel vast te zetten.
  • Kies een stevig U-slot en bij voorkeur hangsloten met sleutels. Vermijd sloten met cilindrische sleutels. Voor optimale veiligheid combineer je het U-slot met een wielkeg, wat het moeilijker maakt om je fiets te stelen en te vervoeren.
  • Plaats het slot op de juiste manier: voorkom dat het slot de grond of een harde rand raakt om het risico op breuk door een voorhamer te minimaliseren. Draai het slotgat naar beneden als bescherming tegen regen en om de toegang voor dieven te beperken.
  • Vermijd verlaten, onopvallende plekken om je fiets te parkeren en geef de voorkeur aan drukke plekken.
  • Zet afneembare accessoires en onderdelen vast: vervang snelsluitingen door moeren, neem afneembare onderdelen zoals koplampen mee en verwijder altijd de batterij van elektrische fietsen.

Is je fiets toch gestolen?

Allereerst is het essentieel dat je aangifte doet bij de politie, in de hoop dat je je fiets kunt terugvinden als hij gevonden wordt. Dit stelt ons ook in staat om de volledige omvang van het probleem in te schatten. Je kunt dit doen op jouw politiebureau of via Police on Web.

Je moet weten dat er een Brussels depot is voor gevonden fietsen. Dit depot bewaart achtergelaten fietsen gedurende 3 maanden. Elke nieuwe aankomst wordt gepost op de Facebook-groep Mybike.brussels Vélos retrouvés | Gevonden Fietsen | Found Bikes. Na deze periode van 3 maanden herstellen de Cyclo-teams deze fietsen en schenken ze aan verenigingen, scholen of lokale overheden.

Je kunt dit depot op de Leuvensesteenweg 661 in Schaarbeek bereiken op afspraak: 02 219 92 69

Volg ons op Instagram en TikTok om op de hoogte te blijven van onze avonturen op 2 wielen en kijk voor meer leuke aanbiedingen voor Brussel in onze Nieuwsrubriek.

Stel je vraag

Aarzel niet om ons een vraag te stellen, een professional uit het Bruxelles-J-netwerk zal je antwoorden. We bewaren je anonimiteit en je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Door op « jouw vraag verzenden » te klikken, ga je akkoord met ons privacybeleid.

*
*
*